Zöld épületek - LEED

leed

Az 1994-ben alapított LEED Besorolási Rendszer egy több-kategóriás épületosztályozási rendszer, mely a legjobb eszköz a fenntartható kialakítás és megvalósítás térnyerésének előmozdítására. Ez a rendszer az amerikai USGBC non-profit szervezet innovációja, mely szervezetet 1993-ban alapították és mára az építőipari szektor összes tagját – a fejlesztőket és az állami intézményeket is - magában foglalja.

A USGBC fő célkitűzése a tervezés, kivitelezés, illetve az épület-menedzsment és -üzemeltetés egy új, fenntartható módjának elérése annak érdekében, hogy a kereskedelmi ingatlanok környezetre gyakorolt hatása minimálisra csökkenjen. Az ökológiai fejlődésnek ezen útja – bátran kijelenthetjük - a modern építési technológiák fő irányvonalának tekinthető.

Bár Magyarországon a legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott tanúsítvány az irodafejlesztésekre vonatkozik, azonban minősítési rendszer létezik egyéb célú ingatlanokra is, mint például új építésű ingatlanokra (LEED Új Építkezésekre), belsőépítészetre (LEED Belsőépítészeti Megoldásokra), iskolákra (LEED az Iskolákban), kórházakra (LEED az Egészségügyben), illetve lakóingatlanokra (LEED az Otthonokban).

Tanúsítvánnyal rendelkező épület vagy épületegyüttes fejlesztése akár 100 + 10 bónuszpontot is érhet az innovatív kreditekért folyó versenyben.

Az elért pontszámok függvényében egy projekt 4 különböző szintű tanúsítványt érhet el:

  • 40-49 pont - alap tanúsítványi szint,
  • 50-59 pont - ezüst tanúsítványi szint,
  • 60-69 pont - arany tanúsítványi szint,
  • 80 ponttól - platinum tanúsítványi szint.


Az Egyesült Államokból származó LEED Minősítési Rendszer (LEED Rating System) és a brit BREEAM minősítés (BREEAM assessment) a legjelentősebb zöld épület tanúsítványok Magyarországon. Valójában sok rendszer létezik a fenntartható fejlődésnek való megfelelés értékelésére. A megfelelő rendszer kiválasztása és alkalmazása egy új beruházás megtervezésének fontos része. A tanúsítvány léte presztízsértékkel bír egy épület tekintetében, nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is.