Zöld épületek - BREEAM

breeam

Az 1990-ben alapított BREEAM az angol épületminősítés rendszere, mely egyrészt az új beruházások minőségi tanúsítását és városfejlesztési követelményeit foglalja magában, másrészről pedig a már létező épületekre és városfejlesztésekre ad iránymutatást.

Az ingatlan típusától és rendeltetésétől függően a telket vagy épületet 10 kategóriában, pontozással értékelik.

Az elért pontszámokat százalékokká alakítják, mely százalékokat az egyes kategóriákhoz rendelt súlyokkal szorozzák attól függően, hogy milyen típusú épületről van szó.

A kategóriánként elért pontszámok összeadásával egy 6-os skálán mérik a kapott eredményt:

  • < 30% - nem tanúsított épület,
  • 30-44% - kielégítő,
  • 45-54% - jó,
  • 55-69% - nagyon jó,
  • 70-84% - kitűnő,
  • 85% - rendkívüli.

A legtöbb pont az energia kategóriában (21) érhető el, a legkevesebb pedig a víz kategóriában (6).

A rendszer nagy előnye, hogy világszerte alkalmazzák a környezeti kondíciókhoz és az egyes országok jogi szabályzatához való rugalmas alkalmazhatósága révén.

Az Egyesült Államokból származó LEED Minősítési Rendszer (LEED Rating System) és a brit BREEAM minősítés (BREEAM assessment) a legjelentősebb zöld épület tanúsítványok Magyarországon. Valójában sok rendszer létezik a fenntartható fejlődésnek való megfelelés értékelésére. A megfelelő rendszer kiválasztása és alkalmazása egy új beruházás megtervezésének fontos része. A tanúsítvány léte presztízsértékkel bír egy épület tekintetében, nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is.