Hungária Malomudvar

 • Nyomtatás
 • PDF letöltés
 • Összehasonlítás
 • Irattár
 • Információk lekérdezése

Budapest, IX., Soroksári út 48

 • 100%-ban bérbeadott épület

Épület leírása

Az irodaház és raktár - műhely együttes Budapest belterületén, az új dél-budai városközpontban helyezkedik el, az elmúlt években dinamikus fejlődésnek indult ferencvárosi belső Soroksári úton a Tóth Kálmán és Vágóhíd utca között. A Soroksári út szemben lévő oldalán folyik a Millenniumi Városnegyed továbbépítése az új Nemzeti Színház, a Művészetek Palotája, illetve az új iroda- és lakóházak szomszédságában. A Lágymányosi híd után, pedig a Duna Cityfejlesztési projekt van folyamatban, de folynak közvetlen környezetben további fejlesztések, amelyek a korábbi erőteljesen ipari jellegű környezetet teljes mértékben átalakítják intézményi és lakóövezetté.

Az ingatlan-együttes jól megközelíthető ellenőrzött portákon át a Soroksári útról és a Tóth Kálmán utcáról, de rendelkezik két további kapuval a Soroksári út és a Vágóhíd utca felől is. Gyalogos forgalmú megközelítésre, rendelkezésre áll a 2-es és 24-es, továbbá az 1-es villamos, valamint a 23-as és az 54-es busz.

Az egykori Hungária Hantoló Malom Rt. 1890-ben alakult. A XX. Század elején a malom többször leégett, ez alkalom volt a felújításra és épületmodernizálásra, illetve egyes épületek eredeti funkciójának átalakítására. 1944 augusztusában a Malom jelentős bombakárokat szenvedett. A háború utáni helyreállítás során nyerte el jelenlegi arculatát – bár a két világháború közötti időszakban is folyamatos volt a fejlesztés. A felújítások, modernizálás, új épületek, szárnyak felhúzása alapvetően követte az épületegyüttes korábbi építési stílusát, ezért ma is egységesnek tekinthető. Alapvetően jellemző a falazó-tégla homlokzat. A későbbi épületeken - részben a korábbi homlokzatok átalakítás miatt befalazott nyílásainak esztétikus eltakarására – megjelennek a vakolt, vagy a kombinált felületek is.

A malmi tevékenység 1963-ban megszűnt. Ezt követően az épületegyüttes alapvetően iroda és raktározási, illetve korlátozott műhelyszerű gyártási funkciókat látott el. Ebben az időszakban számolták fel a kazántelepet és csatlakoztak rá a fővárosi távfűtésre. Jelenleg döntően, mint irodaház működik, illetve egyes épületek, mint tárolók, raktárak kerülnek hasznosításra az irodabérlethez kapcsolódóan. A műhelyszerű tevékenység jelentősen csökkent.

Az ingatlan-együttes épületei műemléki védettség alatt állnak (24/2002. NKÖM rendelet). A műemlékké nyilvánítás indoka, hogy ez az épületegyüttes a legjobb és legeredetibb állapotban megmaradt komplett malom épületegyüttes a budapesti Soroksári úton, amely egészesen az 1960-as évekig Magyarország legnagyobb malomipari központja volt.

Épületszerkezeti vonatkozásban az egyes épületek jelentős eltéréseket mutatnak. Általában a főfalak tégla szerkezetűek, azonban a födémekben igen nagy változatosság mutatkozik: szinte minden födémtípus előfordul: a régebbi épületeknél a porosz süveg, az újabbaknál a monolit betonfödém, illevte a vasgerendás, tálcás változat, de van betongerendás tálcás födém is. Az egyik kiemelten védett épület, belső 4 szintes fa tartószerkezetű, pallófödémes megoldású, amely a régi malmi konstrukció kivételesen megmaradt emléke. Az ún. 1-sz. épület – amely történelmileg a malom irodáit és vezetőinek lakásait foglalta magában – sátortetős, cserépfedésű. Egyébként a lapos, illetve minimális lejtésű tető a jellemző.


Az „1-es épület” alsó szintjein eredetileg irodák, az emeleti szinteken pedig szolgálati lakások voltak. Ma teljes egészében modern irodaház. A „10-es és 11-es épületek” korábban a hántoló egységei voltak, de már 1963-tól átalakításra kerültek irodának. A korábbi raktár funkciót ellátó 7-es és 8-as épületek (amelyek részben asztalosműhelyként működtek 1963 után), ma irodaházak. A 9-es épület, amely korábban siló volt – ma is használaton kívül van. A 14-es épület, amely régen a kazánház része volt, ma modernizált iroda és bemutató terem. A 15-ös épület - a korábbi kazánház, most raktárként üzemel. A 18-as épület poroszsüveges szerkezeti része - a korábbi funkcióját megtartva, de korszerűsítve és modernizálva - irodaház. A faszerkezetes – klasszikus malomépületi része - 1963 óta, mint raktár üzemel, két teherlifttel kiszolgálva. A 22-es épület – korábban burgonyapehely gyártó üzem, ma raktárként működik, teherlift kiszolgálással. A 21-es épület raktár, a 38-as iroda, a 32-es pedig műhely.

A modernizált irodaház részeket személyfelvonók szolgálják ki – valamennyi új, vagy korszerűsített.

A belső terek és helységek kialakítása, állaga megfelel az irodaházi követelményeknek. A tárolási – raktározási funkciónál már jelentkeznek használati korlátok, mivel a targoncás anyagmozgatás lehetőségei korlátozottak. Így inkább egyedi jellegű áruk, illetve irattárolás a jellemzőbb funkció.

Az ingatlan együttesnek szilárd térburkolata van – legnagyobb részben beton, de egyes részeken megmaradt a korábbi bazaltkocka. A sárga keramit burkolat csak jelzésértékkel maradt meg felújítva, hogy jelezze – egy korábbi időszakban ez volt a malom jellemző útburkolata. A térburkolat modernizálása, javítása-pótlása folyamatos, ennek során a lehetőségek mértékében törekvés van zöld felületek kialakítására.

A műemléki kötöttségek figyelembevételével is az épületek korszerűsítettek és jól karbantartottak. Folyamatosan történik, a karbantartás mellett - az eredeti formák figyelembevételével - a külső felújítás és belső modernizálás. Az ingatlan együttes infrastruktúrájának a műszaki állapota jó. A homlokzati felújítások befejezésével igen jól fog illeszkedni a megváltozó környezetéhez, megőrizve a múlt hangulatát és klasszikus magyar malomüzemi épületstruktúrát.

 • Épület információ

  • Állapot
   létező
  • Bruttó bérbeadható irodaterület
   13 000 m²
  • Az épület átadásának időpontja
   IV negyedév 1889
  • Föld feletti szintek
   5
  • Felszíni parkolók bérleti díja
   250